marți, 20 martie 2018

Câini antrenați pentru a adulmeca antichități

Câinii au fost reprezentați pe diverse artefacte arheologice. Acum, datorită programului K-9 Artifact Finders, câinii vor avea ocazia să joace un rol în protejarea tezaurelor.


Este obișnuit să vezi câini dresați, în tandem cu ofițerii care asigură paza aeroporturilor, dar și câini care ajută la găsirea persoanelor dispărute sau la descoperirea de substanțe ilicite. În cazul în care acest program nou și fără precedent va avea succes, câinii vor fi de asemenea capabili să adulmece antichități transportate ilegal.


Programul K-9 Artifact Finders este condus de cercetătorii de la "Red Arch Cultural Heritage Law and Policy Research", în parteneriat cu "Penn Vet Working Dog Center" și a avut la bază discuțiile de la o conferința pentru protejarea patrimoniului cultural și istoric, desfășurată în anul 2015 la Cairo, în Egipt. Echipa Red Arch Research căuta soluții pentru stoparea comerțului ilicit de antichități provenite din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. În acel moment, pentru ei a devenit clar că lansarea programul K-9 Artifact Finders poate deveni o nouă modalitate pentru a diminua contrabanda cu astfel de artefacte.


Acest program se desfășoară în trei etape.

În prima fază a programului se va verifica dacă respectivii câini sunt capabili să detecteze antichitățile.

Etapa a doua va consta în testarea pe teren, în afara laboratorului, pentru a verifica dacă respectivii câinii pot identifica artefacte din regiunea MENA.

Dacă primele două etape vor avea succes, atunci faza a treia va consta în lansarea unui program care să demonstreze capacitatea acestor câini de a ajuta pe ofițerii vamali.


Ulterior, dacă toate cele trei etape vor avea succes, se va implementa programul la nivel național și eventual internațional și se va decide dacă vor fi antrenați câini pentru diferite tipuri de artefacte sau câini specializați în adulmecarea antichităților care provin din diverse zone geografice.

Ofițerii vamali vor avea un nou partener în aplicarea legii: câinii vor accelera procedurile de inspecție, economisind timp. După ce câinele va adulmeca un posibil artefact, ofițerii vor solicita o investigație a bagajului, pentru a verifica existența sau inexistența unor importuri ilicite de antichități, fără sa mai despacheteze și să inspecteze sute de bagaje suspecte.


Este important de menționat că pentru antrenamente nu sunt folosite direct antichități, câinii fiind instruiți prin adulmecarea unor bile de bumbac impregnate cu mirosurile artefactelor.

Un comentariu despre subiectul „Câini antrenați pentru a adulmeca antichități”:
Anonim spunea...

Interesant proiect, dar probabil costurile cu antrenamentul cainilor sunt costisitoare, iar rezultatele inca neclare.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.