miercuri, 2 mai 2018

Chinezii caută corăbiile pline de comori ale amiralului Zheng He

În timpul unei bătălii navale epice între forțele chineze și cele locale de pe coasta Sri Lanka, cu peste 600 de ani în urmă, cel puțin o corabie plină de comori din aur masiv, pietre prețioase și artefacte religioase s-a scufundat în adâncurile Oceanului Indian.


Potrivit cărților de istorie, corabia (sau corăbiile - nimeni nu știe cu siguranță câte nave s-ar putea să se fi scufundat) făcea parte din flota amiralului chinez Zheng He. Dar, deși poveștile despre aventurile acestui amiral abundă în textele chinezești, nu s-au găsit niciodată dovezi solide care să ateste existența navelor sale.

Totuși, legendele s-ar putea transforma în istorie documentată: cercetătorii sunt pregătiți să lanseze într-o expediție arheologică pentru a găsi răspunsuri la o dezbatere veche de secole, dar care ar putea de asemenea să aducă la suprafața apei comori pierdute ale dinastiei Ming (1368-1644).


Zheng s-a născut într-o familie musulmană, în anul 1371. Înainte de a deveni un marinar și explorator, el slujit ca eunuc la curtea imperială . Între anii 1405 și 1433, Zheng a condus șapte expediții, răspândind influența chineză din Asia de Sud-Est până în Africa de Est.


Între anii 1410 și 1411, Zheng a lansat un atac asupra insulei Ceylon, actuala Sri Lanka. În acel moment, China avea cea mai puternică forță navală din lume. Flota lui Zheng avea peste 300 de nave, dintre care aproximativ o cincime erau "nave cu comori". Astfel de corăbii transportau încărcături de aur, argint, porțelan și mătase, ca daruri de la împărat pentru conducătorii străini, iar apoi se întorceau în China cu pietre prețioase, fildeș și alte bunuri exotice.


Potrivit înregistrărilor istorice chineze, corăbiile masive au măsurat până la 127 de metri în lungime și aveau nouă catarge foarte înalte. Unii critici au pus la îndoială astfel de afirmații, argumentând că, utilizând chiar și tehnicile de proiectare din secolul XXI, construirea unei corăbii cu dimensiuni așa de mari, în întregime din lemn, ar fi aproape imposibilă.

Începând cu anul 2015, o echipă de oameni de știință și arheologi, finanțată de guvernul chinez, a utilizat echipamente avansate de detecție militară pentru a efectua mai multe sondaje în adâncurile apelor, de-a lungul coastei Sri Lanka, în speranța localizării navei cu comori.

Într-un articol postat pe website-ul Institutului de Acustică al Academiei Chineze de Științe, cercetătorii au declarat că au obținut recent "rezultate pozitive", ceea ce ar putea însemna că au localizat posibile sit-uri arheologice ale naufragiului sau chiar au descoperit artefacte relevante.

Încurajați de aceste constatări, oamenii de știință chinezi și arheologii din Sri Lanka vor lansa o nouă rundă de cercetări. Vor fi utilizate echipamente avansate tehnologic, oferite de chinezi, incluzând un sistem sonar cu diafragmă, capabil să producă imagini (cu o rezoluție extrem de înaltă) a obiectivelor subacvatice, precum și un Sea Dragon, un submersibil capabil să opereze la adâncimi mai mari de 7 km, pentru a privi în detaliu asupra epavei și a recupera probe pentru analize de laborator.

Misiunea va fi condusă de directorul Laboratorului de Acustică din Shanghai, de la Academia Chineză de Științe, un cercetător care a fost implicat în proiecte militare și care a dezvoltat multe tehnologii noi pentru marina chineză, inclusiv un sistem sonar pasiv care permite submarinelor să evite curenții suboceanici periculoși.

Pentru a preveni o avalanșă de căutători de comori, informațiile detaliate ale proiectului de cercetare au fost păstrate secrete.

Niciun comentariu despre subiectul „Chinezii caută corăbiile pline de comori ale amiralului Zheng He”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.