miercuri, 27 decembrie 2017

Noi artefacte din comoara faraonului Tutankhamun

Când Howard Carter a descoperit mormântul lui faraonului Tutankhamun în anul 1922, în interiorul micului spațiu au existat o mulțime de comori. Dar echipa s-a concentrat asupra obiectelor mari și a neglijat artefactele mici. Chiar și obiectele mici din aur fin nu au fost suficient de importante pentru a atrage atenția, estompate de unicitatea măștii mortuare a lui Tutankhamun. Arheologii au fotografiat totuși obiectele, le-au depozitat în cutii de lemn, dar s-au oprit aici.


Aceste au fost lăsate necurățate, neexaminate și altfel nedocumentate. Una dintre aceste cutii de lemn încă se afla în depozitul Muzeului Egiptean din Cairo în anul 2013, când o echipă formată ca urmare a unei colaborări dintre Muzeul Egiptean și arheologii din Universitatea Tübingen și-a îndreptat atenția asupra acestor obiecte nestudiate de nouă decenii. Patru ani mai târziu, în acest an, obiectivul mult așteptat a fost atins.


Echipa a găsit fragmentele într-una din cutiile originale ale lui Carter și a început să documenteze, studieze și restaureze fiecare piesă. Cercetătorii s-au confruntat de asemenea cu un dificil puzzle al fragmentelor din aur.


Echipa a reușit să reunească un număr foarte mare fragmente, rezultând aproximativ 100 artefacte din aur (complete sau aproape complete), despre care cred că au fost odată montate pe arcuri și căști de cai.

Obiectele rezultate ar putea fi de asemenea studiate dintr-o perspectivă artistică, deoarece pe unele dintre acestea sunt reprezentate lupte cu animale sau capre la Pomul Vieții, simboluri străine artei egiptene și care probabil au ajuns în Egipt din Levant. Această simbolistică, care s-a născut în Mesopotamia, a ajuns în regiunea mediteraneană și Egipt prin Siria.


Obiecte din aur cu imagini asemănătoare au fost găsite într-un mormânt regal (datat ca fiind din aproximativ anul 1340 î. Hr) din orașul sirian Qatna, descoperit de echipa de arheologi din Tübingen în anul 2002.

"Acest aspect remarcabil ne-a oferit impulsul pentru proiectul nostru cu privire la descoperirile egiptene. Acum trebuie să rezolvăm enigma modului în care simbolurile străine au fost adoptate în Egipt. Analizele chimice au fost elocvente și au arătat că obiectele din aur cu motive egiptene au fost fabricate din aur cu compoziții diferite, comparativ cu artefactele cu simbolistică din alte zone geografice. Aceasta nu înseamnă neapărat că piesele au fost importate. S-ar putea ca diferite ateliere locale să fie responsabile pentru producerea de obiecte în diferite stiluri, pentru unele dintre acestea fiind utilizate simboluri din Orientul Apropiat", au precizat cercetătorii.

Obiectele restaurate din aur au fost prezentate pentru prima dată într-o expoziție de la Muzeul Egiptean. Când această expoziție temporară se va închide, artefactele își vor găsi o gazdă permanentă în noul Mare Muzeu Egiptean, de lângă piramidele din Giza.

Niciun comentariu despre subiectul „Noi artefacte din comoara faraonului Tutankhamun”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.