miercuri, 31 mai 2017

Va primi peste 2,5 milioane dolari pentru comoara descoperită

Acum mai mult de 1000 de ani, atacatorii vikingi au terorizat așezările și mănăstirile din Anglia, Irlanda, Țara Galilor și Scoția și au prădat mici comori formate bijuterii medievale din argint și aur. Dar, după cum a demonstrat entuziastul detectorist de metale Derek M., nu toate comorile au ajuns în teritoriul Viking.

În anul 2014, în timp ce detecta pe un teren împreună cu prietenii săi, Derek a fost încântat să descopere un inel de argint în stil Viking.

"Am descoperit prima piesă. Inițial nu am înțeles ce am găsit, deoarece am crezut că este o lingură de argint, apoi am întors obiectul și l-am șters cu degetul mare. Așa am văzut modelul de tip Saltire și știam că era unul Viking. Apoi simțurile mi-au explodat, am intrat în șoc, adrenalina mi-a invadat sistemul vascular și m-am împiedicat de colegii mei ", a spus descoperitorul pentru BBC la vremea respectivă.


După ce au cerut asistență de la un specialist de la unitatea Treasure Trove din Scoția, descoperitorii au mai găsit și alte bijuterii, o cruce creștină timpurie și lingouri din argint.

Surpriza cea mare de abia acum urma. Îngropată chiar sub primul tezaur, echipa a descoperit un vas mare și bogat decorat. Vasul era umplut cu mai multe artefacte, fiecare fiind împachetat cu grijă. Denumite carolingian, aceste vase sunt extrem de rare și au fost folosite în primul rând în timpul ceremoniilor importante din biserica catolică.


Spre deosebire de restul Regatului Unit, unde descoperitorii de comori trebuie să împartă recompensa cu proprietarul terenului, legea scoțiană permite descoperitorului să păstreze întreaga recompensă. Tezaurul Viking va fi cumpărat de către Muzeul Național al Scoției cu suma de peste 2,5 milioane de dolari.


"Tezaurul Galloway este o comoară de neegalat, cu obiecte din aur, argint și bijuterii vikinge. Este cea mai bogata colecție de obiecte rare și unice ale vikingilor care a fost descoperita în Marea Britanie sau Irlanda. De o importanță internaționala, aceasta comoară va transforma înțelegerea noastră despre aceasta perioada a istoriei Scotiei".

Muzeul Național are timp până în noiembrie 2017 pentru a strânge fondurile.

"Deblocarea secretelor acestei comori are potențialul de a dezvălui noi perspective asupra lumii Vikingilor, de a înțelege acesti oameni și povesțea lor și de a revizui ideile preconcepute despre cine suntem și de unde venim", mai precizează reprezentații muzeului.

Niciun comentariu despre subiectul „Va primi peste 2,5 milioane dolari pentru comoara descoperită”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.