duminică, 24 aprilie 2016

130 monede din argint, descoperite în Satu Mare

Cercetătorii care căutau vestigii preistorice in Satu Mare au descoperit in comuna Andrid o comoară formată din 130 de piese din argint din secolul XVII.


Cercetatorii au precizat că după 4 ore de cercetare au descoperit prima moneda, apoi, dupa cateva minute, tot in aceeasi locatie, o alta. Ulterior, în total au fost gasite (pe o suprafata de 20 metri patrati) multe alte monede, dintre care o parte sunt de 15 creiţari batuti de împăratul Leopold la sfârşitul secolului XVII, unele avand afisat chiar si anul 1679. Alte monede sunt din Polonia, iar cercetatorii presupun ca au format comoara unui localnic înstărit.

Se presupune de asemenea că locația descoperirii este o fostă suprafață de teren din interiorul unei mlaștini, unde locuitori din Andrid s-au protejat intr-o zonă fortificata, pentru a se apăra de tătarii care au fost chemati la ultimul asediu al Vienei din 1683 si care au străbătut zona in care acum se află județul Satu Mare. .

Toate artefactele vor fi curățate, conservate si identificate, apoi vor fi expuse la Muzeul Judetean din Satu Mare.

Acum 10 ani, in aceeasi zona geografica, mai exact in în localitatea Tămăşeni, au mai fost descoperite 1800 de monede, iar acum aproape doi ani a fost găsit si un pandativ de aur vechi de 6000 de ani, in Urziceni.


Niciun comentariu despre subiectul „130 monede din argint, descoperite în Satu Mare”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.