sâmbătă, 19 martie 2016

Egiptenii vor anunța descoperirea secolului, o cameră secretă plină cu comori ?

În urmă cu nouăzeci și patru de ani, Howard Carter a descoperit comorile faraonului Tutankhamon și a exclamat: "Lucruri minunate !". Acum, un ministru egiptean promite că noile comori dintr-o presupusă cameră secretă vor fi "descoperirea secolului 21".

Nu este primul oficial guvernamental care a devenit entuziasmat de ideea existenței unor comori ascunse. În luna septembrie a anului trecut, ministerul polonez al culturii declara că este "99% sigur" că un tren de la sfarsitul celei de-a doua conflagratii mondiale a fost găsit în sud-vestul Poloniei. Dovezile păreau concludente, aproape ca vedeai formele conturate in imaginea furnizata de catre radarul penetrant in sol. Pâna acum insa nu au descoperit nimic. De aceasta data, Ministrul Turismului din Egipt, Hisham Zaazou, a lansat povestea secolului.

"Nu știm dacă in respectiva camera este Nefertiti sau o altă femeie, dar camera este plină de comori", a declarat acesta. "Va fi un Big Bang, descoperirea arheologică a secolului 21!".

Remarcile recent lansate de catre o societate de arheologie au contribuit la cresterea suspansului: "Este cea mai importanta știre arheologica din Egipt sau de oriunde, din cel puțin ultimul deceniu !"

Dar va trebui să așteptam până în aprilie pentru descifrarea misterului, deoarece ministerul a confirmat ofical ca de abia atunci vom afla adevarul despre aceste presupuse comori.

Se crede că picturile de pe peretele camerei de înmormântare ascund o ușă secreta spre o altă cameră.


Egiptologul britanic Nicholas Reeves este primul care a lansat ideea unei a doua camere, după ce a examinat îndeaproape camera mormintelor lui Tutankhamon, prin tehnici de scanare cu ultra-înaltă rezoluție 3D. El a indicat o ușa tencuită cu material dur, ce ar reprezenta calea spre comorile reginei Nefertiti. Egiptologul postulează că zidurile false pot ascunde chiar rămășițele lui Nefertiti.

Reputația lui Reeves a determinat ca presupunerea sa nu fie respinsă imediat. O echipa de egiptologi din Cairo a decis să studieze mai atent, mai ales că mormântul lui Tutankhamon urma să fie închis pentru lucrări de conservare, iar echipamentele necesare pentru un studiu non-invaziv se aflau deja in oras, pentru un proiect de scanare a piramidelor.

Când a fost anunțată initial cercetarea, Ministerul antichitatilor din Egipt estimase șansa de 90% de a exista o cameră ascunsă in spatele zidurilor. Apoi, în luna noiembrie, radarul penetrant in sol a returnat rezultate care au indicat cu o "mare probabilitate" existenta unei cavități in spatele zidului.


Acum, Ministerul Turismului este mult mai sigur: "Peretele din spatele mormântului lui Tutankhamon ne separă de o cameră plina cu metale si pietre pretioase. Este plină de comori! Imaginați-va ce va fi acolo. Noi lucrăm deja, iar în luna aprilie vom anunța vestea intregii lumi!"


După aparenta descoperire a pasajelor secrete, unii arheologi sugerează că moartea neașteptat de timpurie a lui Tutankamon, la varsta de 19 ani, a creat panică printre preoți. Ei ar fi avut la dispozitie un interval de 70 de zile pentru a efectua ritualurile și pentru a pregati trupul neinsufletit. Constructia mormântului nu era nici pe departe finalizată. Așa că ar fi sigilat o parte a camerei lui Nefertiti, au lărgit un pasaj si au pictat în grabă pereții pentru a se potrivi regelui băiat.

Daca vom asista la o descoperire uimitoare sau daca este doar inca o modalitate de promovare turistica, vom afla in curând.

Niciun comentariu despre subiectul „Egiptenii vor anunța descoperirea secolului, o cameră secretă plină cu comori ?”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.