marți, 17 noiembrie 2015

543 denari din argint, descoperiți la Turda

Un tezaur monetar format din 543 denari imperiali din argint din secolele I - III d. Hr. a fost descoperit in 12 noiembrie 2015 de catre arheologii de la Muzeul de Istorie Turda, ca urmare a procedurilor de descarcare de sarcina arheologica a unei constructii romane de structura usoara, necesare pentru construirea unei locuinte pe strada I.I. Rusu, in apropiere de castrul Legiunii V Macedonica de la Turda, nu departe de latura nord-vestica a acestuia.



Monedele sunt in stare foarte buna, iar tezaurul va fi expus in viitor in acest muzeu. In trecut, in anul 1932,  a mai fost descoperit la vest de acest castru un alt tezaur format din 211 denari, care se află acum in colectiile Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti.

3 comentarii despre subiectul „543 denari din argint, descoperiți la Turda”:
Unknown spunea...

Pai si vasul cine l-a spart ? Sau nu a fost o descarcare ? Ma gandeam ca numai detectoristii sparg vasele si distrug contextul :)

Anonim spunea...

Pai contextul nu e distrus, doar vasul, partial. :)

Anonim spunea...

Se grabeau ca era frig asa ca nu au mai folosit spaclu si pensula, au folosit tarnacopul si lopata. Ce sa ii faci daca iarna nu-i ca vara.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.