marți, 8 septembrie 2015

Bulgarii au descoperit o lespede cu numele ultimilor regi traci ai Odrisului

Arheologii care efectau săpături in situl roman Aquae Calidae din Burgas, de pe coasta bulgară a Mării Negre, au descoperit o lespede de marmură cu o inscripție care menționează ultimii regi din dinastia Sapaean, ultima familie care a condus anticul Regat Odris din Tracia. Regatul Odris este o veche formațiune statală a tribului tracic al odrisilor, constituită în a doua jumătate a secolului al V-lea î.Hr. și care se întindea de pe țărmul Mării Egee până la Dunăre. Inscripția a fost sculptata in greaca veche, între anii 26 și 37 d.Hr.


Inscriptia se referă la un sanctuar pentru Demeter, construit de Apollonius Eptaikentus, strateg (guvernator militar) al orașului si al regiunii, condus de regele Rhoemetalces II. Lespedea este parte din complexul sanctuarului și arheologii spera ca alte artefacte similare sa fie găsite în situl Aquae Calidae, din care doar 10% au fost cercetat.


Inscripția este o dedicatie si enumeră numele ultimelor trei regi odris din Tracia și conexiunile lor dinastice. Este prima sursă de remarcat pentru numele lui Rhoemetalces II (r. 18-38 d.Hr.) și al sorei sale Pythodoris II (r. 38-46 d.Hr.). Confirmă de asemenea o legătură familială care era nesigură anterior: că Pythodoris II a fost fiica regelui Cotys III/VIII (r. 12-18 d.Hr.), fiul lui Rhoemetalces I (r 12 î.Hr. - 12 d.Hr.).

Traducerea textului este urmatoarea: "Apollonius, (fiul) lui E(p)taikenthos, guvernator militar al Anchialos, (dedică) acest altar lui Demeter, pentru bunăstarea / mântuirea stăpânilor lui: Regele Rhoemetalces (II) si (sora sa) Pythodoris (II), fiica lui Cotys (III/VIII), fiul regelui Rhoemetalces (I); si copiilor săi".

Cotys III/VIII a fost ucis de unchiul său Rhescuporis II, astfel încât înseamnă că Pythodoris II, care s-a căsătorit cu vărul ei Rhoemetalces III, a fost căsătorită cu fiul asasinului tatălui ei. Se crede ca ea a dat ordin insurgentilor sa il ucida pe soțul ei, în anul 46 d.Hr. Nu se stie ce s-a întâmplat cu ea, dar Roma a profitat rapid de vidul de putere de după moartea lui Rhoemetalces III și si-a asigurat o nouă provincie.

Sursele istorice sunt oarecum putine pentru această perioadă, asadar aceasta este o informație importantă despre lideri antici, care erau dovediti în principal numismatic.

Situl Aquae Calidae (numele său înseamnă "apa caldă") a fost cercetat în ultimii șase ani. Săpăturile au fost finanțate de către orașul Burgas, ca parte a construirii de noi sisteme de canalizare și apă pentru raioanele vecine, astfel încât situl Aquae Calidae poate sa fie parțial restaurat si sa devina o destinație atractivă pentru turism.


Descoperirea inscripției va determina probabil realizarea de săpături suplimentare, în încercarea de a găsi sanctuarul lui Demeter, precum și alte artefacte care care asteapta sa vada din nou lumina zilei.

Niciun comentariu despre subiectul „Bulgarii au descoperit o lespede cu numele ultimilor regi traci ai Odrisului”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.