sâmbătă, 18 aprilie 2015

Locația descoperirii comorii sciților, regăsită

Acum peste 130 ani, un fermier polonez a descoperit in Vettersfelde (în prezent Witaszkowo, Polonia) un tezaur de aur din secolul al șaselea î.Hr. Unele dintre artefacte au fost preluate de un muzeu din Berlin, dar mare parte a comorii s-a pierdut. De asemenea, locatia descoperirii a fost uitată, nimeni nu a mai stiut unde a fost gasit tezaurul.


Comoara a apartinut unui grup războinic de invadatori nomazi, probabil de origine iraniană, care au fondat o adevarată forță în zona geografică a Crimeei. Unii cercetători cred că tezaurul a apartinut unor lideri sciți care au pierit în lupta cu localnicii, în timp ce alții cred că sciții au oferit comoara unor șefii locali, sub formă de cadouri diplomatice.



Sciții nu doar distrus și jefuit, dar de asemenea au încercat să obțină controlul asupra rutelor comerciale lungi, pe baza unor bune relații cu populația locală.




Comoara include mai multe artefacte din aur reprezentand animale, inclusiv în formă de pește, dar si discuri decorate cu animale. Cele 5 kilograme ale comorii includ de asemenea diverse bijuterii și boluri din aur, care seamănă cu vasele de băut grecești.



Arheologii cred ca vasele au fost utilizate în ritualuri religioase, deoarece acestea au fost găsite lângă un izvor de ceremonie.



Arheologii au căutat locatia exactă a descoperirii incepand cu Al doilea Război Mondial, dar fara succes. Ulterior, prin studiul documentelor de arhivă păstrate în muzee din Berlin, arheologii au identificat locul original al descoperirii comorii, un teren situat între satele actuale Witaszkowo și Kozów.



Odata cu regasirea locatiei, arheologii recuperat de asemenea mărgele unice din sticlă, despre care se crede ca au fost fabricate in zona Marii Negre.

Niciun comentariu despre subiectul „Locația descoperirii comorii sciților, regăsită”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.