luni, 27 decembrie 2010

Au gasit un diamant de 35 de milioane de dolari

Au gasit un diamant cu o valoare de peste 35 de milioane de dolari! Asta da comoara ! Diamantul, de marimea unui ou de gaina a fost vandut pentru suma record de 35,3 milioane de dolari. Diamantul de 507 carate si jumatate, descoperit in Africa de Sud in 2009, a devenit cel mai scump diamant brut vandut vreodata. Piatra a fost cumparata de compania Chow Tai Fook Jewellery din Hong Kong, scrie The Telegraph. Pretul record a fost explicat de "raritatea incredibila" a pietrei, dimensiunea sa "remarcabila", dar si de "culoarea si claritatea exceptionala". Acest diamant este unul dintre cele mai calitative diamante gasite vreodata in lume. Cel mai mare diamant din lume, de 3.106 de carate, Cullinan, a fost descoperit in aceeasi mina ca si acesta, in 1905. In aceeasi mina s-a descoperit, in mai 2008, un diamant de 101,27 de carate, de marimea unei mingi de ping pong. Mina de diamante Cullinan este a treia cea mai bogata din Africa de Sud. Diamantul a fost taiat, iar o parte din el se regaseste in bijuteriile coroanei Marii Britanii.


Diamantul a fost gasit de grupul minier Petra Diamonds, cu sediul la Londra, informeaza AFP. Potrivit expertilor, gema are o culoare si o claritate exceptionala, avand putine urme de nitrogen, considerat impuritate in cazul diamantelor.Alaturi de acest diamant au mai fost gasite inca trei, de claritate si culoare similara, de 168, 58,50 si 53,30 de carate.


Sursa: http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/industry/mining/7325663/Diamond-the-size-of-a-chickens-egg-sells-for-record-35.3-million.html

Deci, doriti sa va imbogatiti? Cautati diamante, chiar daca nu e la moda in Romania acest tip de cautare de comori! Dar unde se pot gasi diamantele?

Un grup de oameni de stiinta de la Universitatea din Oslo (Norvegia) a descoperit ca localizarea diamantelor depinde de asa-numitele "palnii" din mantaua terestra, coloane drepte prin care urca materialele topite din interiorul planetei.

Aceste palnii controleaza distributia rocilor vulcanice purtatoare de diamante, cunoscute drept kimberlit, potrivit studiului publicat in aceasta saptamana in revista "Nature".

Aceste palnii, care isi au originea la baza mantalei terestre, sunt responsabile de distributia a practic tuturor kimberlitilor care au ajuns la suprafata in urma unei eruptii - diferita fata de cea a vulcanilor - care a avut loc in ultimii 540 de milioane de ani.

Diamantele se formeaza in conditii de presiune ridicata, la peste 150 de kilometri adancime in mantaua terestra si sunt impinse la suprafata de un tip de roci vulcanice numite kimberliti.

Pentru a raspunde la intrebarea "Cum au fost distribuite diamantele pe fata Pamantului?", cercetatorii si-au axat studiul pe zonele continentale cele mai vechi ale scoartei terestre - in jur de 25 de miliarde de ani - deoarece sunt viabile din punct de vedere economic pentru extragerea diamantelor.

Cercetatorii au reconstruit pozitia placilor tectonice in cursul ultimilor 540 de milioane de ani, pentru a localiza zonele din scoarta continentala aferente mantalei profunde a Pamantului.

Niciun comentariu despre subiectul „Au gasit un diamant de 35 de milioane de dolari”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.