vineri, 3 septembrie 2010

Legende despre comori

Taranii din Viltori-Albastiu cred ca in satul lor este ingropata o comoara si ca deasupra ei, in unele zile, se ridica o flacara. Acum mai bine de 100 de ani, un localnic a sapat vreo zece metri ca sa ajunga la comoara. “Dupa ce a scos caldarea de aur si-a dus-o in casa, a doua zi caldarea era plina de jivine, serpi, sopirle”, spun localnicii. In aceeasi zi, a ingropat-o la loc, speriat de ceea ce ar putea urma.




- Tot o comoara a cautat si fiica unui satean din satul Fenes, careia tatal ii spusese ca s-ar afla pe Dimbau, unde ungurii au ascuns aur. Tinara a angajat 20 de barbati din satul Viltori care sa sape dupa comoara, dar lucrarile s-au oprit in fata unei porti de fier, iar femeia a murit in urma unui atac de cord.



- Batrinii din Izvorul Craiului cred ca linga riu a fost ingropat un voievod intr-un sicriu din aur. In Vinerea de Pasti, deasupra Izvorului se vad flacari galbene, iar in noaptea Invierii se aud batind clopote de sub Poduri, zona din preajma Virfului Vilcoi. Locul e considerat “rau”, iar blestemele se intind peste cei care vor sa ia aurul.



- Un loc unde au ramas si azi urme de sapaturi se afla linga Padurea Magura, in apropierea centrului Zlatnei. Un localnic spune ca l-a atras focul ce se ridica deasupra unei movile. A sapat doi metri si, brusc, s-a trezit aruncat de “ceva”, la 30 de metri mai jos.



- Legenda spune ca haiducii ar fi ascuns comori de aur in Pestera Polovraci, situata in apropiere de manastirea cu acelasi nume, construita in 1645, in Cheile Oltetului. Tot o legenda sustine ca in pestera ar exista un tezaur dacic, iar disparitiile misterioase ale celor care se incumeta in burta muntelui sporesc taina.
 
 
 

Niciun comentariu despre subiectul „Legende despre comori”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.