duminică, 7 ianuarie 2018

Un cufăr misterios și alte comori descoperite în epava navei olandeze Rooswijk

Scafandrii care au cercetat epava Rooswijk, o navă olandeză din secolul al XVIII-lea, au descoperit un cufăr sigilat al cărui conținut este necunoscut, dar care poate fi o comoară reală. Fiind cel mai mare dintre cuferele recuperate din epavă, acesta are o lungime de aproximativ un metru și ar putea conține obiecte ca lame de sabie (cunoscute ca fiind la bord), care au nevoie de un container lung.


Sau, ca și alte cufere recuperate anterior din epavă, ar putea conține lingouri și monede din argint, așadar o comoară convențională, dar și una istorică.

Nu au fost prezentate imagini cu acest cufăr misterios, dar exista imagini cu alte cufere recuperate de la locul naufragiului.

Desigur, orice conținut ar fi prețios din punct de vedere arheologic, dar arheologii nu îndrăznesc să deschidă cufărul, deoarece există riscul deteriorării acestuia și conținutului său. Radiografiile convenționale nu dezvăluie deseori obiecte puternic lipite. De aceea, un expert în conservare britanic speră să convingă autoritățile vamale să împrumute echipei un scaner special (ce este folosit în port pentru a verifica pasagerii și mărfurile ascunse) pentru a studia cufărul.

Lingouri din argint recuperate din naugrafiu

"S-ar putea să aflăm că este imposibil să deschidem cufărul fără a-l distruge. Sau s-ar putea să aflăm ce este în acesta și să ulterior să decidem dacă într-adevăr merită să încercăm să îl deschidem", au explicat cercetătorii.

Bile de muschete, recuperate din același sit arheologic

Rooswijk, o navă de comerț olandeză care se îndrepta spre estul Indiei, plecase din Amsterdam în călătoria sa către Jakarta, transportând o plată formată din lingouri de argint și monede, necesară pentru a cumpăra condimente, atunci când a fost răsturnată de furtună și s-a scufundat lângă insulele Goodwin Sands din Kent, în ianuarie 1740. Cunoscută sub numele de "Înghițitorul de nave", zona a atras în adâncuri nava Rooswijk și pe cei 250 de membri de la bord (echipajul și pasagerii).


Ziarele britanice au anunțat naufragiul unei corăbii comerciale olandeze în furtună și au considerat ca nava a fost prea încărcată. Chiar dacă încărcătura era foarte grea și foarte valoroasă, locația naufragiului a rămas un mister timp de secole.

După ani de cercetări documentare ajutate de echipamente precum magnetometre, un scafandru a găsit epavă în anul 2005, iar ulterior o echipă de arheologi subacvatici a explorat-o. Ei au recuperat peste 1000 de artefacte, inclusiv lame de sabie și monede din argint, precum și peste 500 de lingouri din argint. Deoarece epavă este deținută de guvernul olandez (prin faptul că a preluat compania olandeză East India în anul 1798), artefactele recuperate din epavă sunt proprietatea Olandei.


Din cauza importanței sale istorice (doar o treime din cele 250 de epave scufundate în acea zona au fost găsite vreodată, iar Rooswijk este singura dintre acestea care a fost cercetat științific), sit-ul arheologic a fost desemnat ca protejat, iar orice cercetare neautorizată în zonă este considerată infracțiune. Cu toate acestea, locația a fost ținută secretă pentru a descuraja pe căutătorii de comori să-și încerce norocul.

Lucrând împreună cu scafandrii care au explorat mai întâi epavă, arheologii au recuperat și lingouri din alte metale, sticle de brandy, mânere sculptate, vase pentru bucătărie sau dolari din argint mexican. Toate artefactele au fost păstrate într-un depozit imens din Ramsgate pentru a fi înregistrate și pentru a primi tratament urgent de conservare. Acestea vor fi apoi mutate într-o unitate din Anglia pentru conservare ulterioară, înainte de a fi returnate Olandei.

Niciun comentariu despre subiectul „Un cufăr misterios și alte comori descoperite în epava navei olandeze Rooswijk”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.