vineri, 22 decembrie 2017

Mai multe obiecte descoperite de detectoriști, declarate comori de autoritățile din Regatul Unit

Un inel de argint descoperit lângă Conwy a oferit o nouă perspectivă asupra preocupărilor vikingilor din nord-vestul Țării Galilor. Obiectul a fost una din cele două piese descoperite de detectoristul George B.


În septembrie 2014, el făcea scanări cu detectorul său de metale pe câmp la Henryd, când a găsit un inel decorat din argint, care a fost datat ca fiind vechi de peste 600 ani. Inelul, care a fost descoperit la aproximativ 12 centimetri adâncime, a fost realizat din aproximativ 95% argint și, fiind mai vechi de 300 de ani, a fost catalogat drept comoară.

Muzeul care a realizat expertiza este interesat nu doar de achiziționarea inelului, ci și a fragmentului de curea scandinavă găsit în august 2016 de același pasionat de detecție metale. Acest fragment are puțin peste 10 grame și datează de la începutul secolului al X-lea. Arheologii au subliniat că respectivul artefact este exemplificativ pentru activităților vikingilor în nord-vestul Țării Galilor.


După expertiza prin care ambele obiecte au fost declarate comori, detectoristul ( membru al Clubului Dirt Diggers North Wales) a precizat că el practică detecția de metale de cinci ani, dar că este foarte încântat de această preocupare.

"Este absolut fascinant acest hobby și am învățat în ultimii cinci ani mai multe despre istorie decât am știut vreodată", a spus el.

Muzeul Național dorește, de asemenea, să achiziționeze un tezaur format din cateva zeci monede romane descoperite într-un câmp de la Esclusham, lângă Wrexham. Descoperiți în octombrie 2016 de un alt detectorist, James R, doi dintre acești 82 denari din argint au o altă caracteristică interesantă.


Dr. Edward B., numismat la Muzeul Național, a explicat că două dintre monede erau de fapt contrafăcute. Ceea ce le face deosebit de interesante, a spus el, a fost că și aceste monede contrafăcute au fost găsite depozitate în rămășițele aceluiași vas de ceramică care datează din aceeași perioadă.


De asemenea, au mai fost declarate comoară o broșă din argint găsite de detectoristul Simon W. într-un câmp de la Trelawnyd, lângă Holywell, în iulie 2016. Piesa, cu un model distinct, a fost datată ca fiind din secolul al XIII-lea sau al XIV-lea, iar Muzeul Flintshire și-a exprimat dorința de a o achiziționa.


În luna iulie a anului trecut, un alt detectorist, Paul B. din Woodchurch, Wirral, s-a întors la căutări pe terenul din Cilcain, care a fost o zonă populară pentru detectoriști, și a descoperit un inel din aur purtând inscripția franceză "Avez mon coeur". Inelul datează din secolul al XV-lea și este similar cu alte inele din diverse zone ale țării.

Niciun comentariu despre subiectul „Mai multe obiecte descoperite de detectoriști, declarate comori de autoritățile din Regatul Unit”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.