sâmbătă, 11 februarie 2017

După 2300 de ani, sabia a rămas strălucitoare

Arheologii au prezentat o sabie de bronz antic din perioada statelor combatante (475-221 î.Hr.), care este încă ascuțită și lucioasă, chiar si acum, după 2300 de ani. Sabia a fost găsită în teaca sa. Institutul Provincial de Relicve Culturale și Arheologie a prezentat imagini in premieră.


Sabia este un jian, o sabie cu două tăișuri drepte, documentată prima dată prin surse chineze din secolul al 7-lea î.Hr. Acest model de săbii a fost realizat prima dată din bronz, iar pe măsură ce metalurgia chineză a avansat, din fier și oțel. Perioada statelor combatante a fost o perioadă de tranziție pentru modelul de săbii Jian. Săbii de bronz, fier și oțel din acea perioadă au fost descoperite de-a lungul timpului.


Această sabie jian au fost realizată de fapt din diferite aliaje, proprietățile lor fiind utilizate pentru a exploata la maximum eficiența in luptă. Partea centrală și nucleul sabiei sunt realizate din bronz cu conținut ridicat de cupru, oferind rezistență si flexibilitate. Marginile au fost realizate din bronz cu conținut ridicat de staniu.


Există o piață semnificativă pentru falsuri "antice" de sabii jian, iar starea acestei sabii este atât de extraordinară, încât au existat unele reacții justificate ale scepticilor.  Sabia va fi însă atent studiată, documentată și conservată. Testele vor oferi răspunsuri la întrebări cu privire la componența sa chimică și vor confirma sau infirma autenticitatea acestuia.

Oficialii insistă însă că sabia este autentică si că a fost descoperită în contextul său arheologic netulburat. Sabia a fost găsită în interiorul unui sicriu de lemn, în mormântul nr. 18 din orașul Xinyang din centrul provincia Henan din China si va fi expusă probabil în Muzeul Henan din Zhengzhou.


Dacă pare remarcabil pentru o sabie din bronz veche de 2300 de ani să fie atât de strălucitoare și ascuțită, atunci trebuie sa amintim și sabia Goujian (din imaginea de mai jos ), care datează din perioada 771-403 Î.Hr. si care a fost descoperită în anul 1965, într-un mormânt scufundat în apă timp de cel puțin 2000 de ani. Și totuși, atunci când lama acesteia a fost scosă din teaca sa de lemn, sabia realizata din cupru si staniu a strălucit ca aurul, iar tăisul era încă ascutit. Analiza chimică a sabiei Goujian a scos in evidență urme de sulf, care previne coroziunea, conform specialistilor.

Niciun comentariu despre subiectul „După 2300 de ani, sabia a rămas strălucitoare”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.