sâmbătă, 17 decembrie 2016

Un sigiliu imperial, vândut cu 21 milioane euro

Un sigiliu imperial din China secolulul al 18-lea a fost vândut pentru suma record de 21 de milioane de euro, la Paris, miercuri, la casa de licitații Drouot. Sigiliul imperial din China era de așteptat să vândă cu 800.000 - 1 milion de euro. Suma cu care a fost achizitionat sigiliul este de pe 20 de ori mai mare decat estimarea initiala. Sigiliul a fost cumparat de către un colectionar anonim din China, după o licitatie feroce între posibilii cumpărători prin apel telefonic și cei din sală. Suma record obtinuta anterior ( în anul 2011) din vinderea un sigiliu a fost de 14 milioane de euro.



Decorat cu dragoni stilizați, simbol al autorității imperiale, ștampila extrem de rară din jad nefrit roșu și bej provine din perioada Qianlong (1736-1795). Sigiliul a aparținut împăratului Qianlong, care a avut cea mai lunga domnie din istoria Chinei si care a deținut puterea supremă mult timp după ce s-a retras oficial.

"Perioada Qianlong este foarte apreciată, a fost înfloritoare si remarcabilă. Toate artefactele din această perioadă sunt foarte căutate. Acest împărat era extrem de capabil și iubitor de cultură, iar dinastia Qing a atins apogeul de bogăție și putere, dublându-si influența în timpul domniei sale de 60 de ani", au precizat expertii in licitatii.

Cei nouă dragoni care decoreaza laturile sigiliului simbolizează atât puterea masculină, cât și autoritatea imperială, a precizat casa de licitație. Pe reversul sigiliul se află o inscripție care inseamna: "Comoara elitei imperiale Qianlong".

Împăratul era cunoscut ca fiind un talentat caligraf si poet, iar acest sigiliu a fost unul dintre cele folosite de acesta pentru a semna lucrările sale. Qianlong a fost un protector al artelor și literaturii, precum și un colectionar împătimit. Se spune că a dobândit una dintre cele mai mari colecții de artă mondiala si a fondat Biblioteca celor patru comori, cea mai mare colecție de cărți din istoria Chinei. Populația imperiului a crescut la aproximativ 400 de milioane de oameni atunci cand imparatul a extins granițele.

Sigiliul a ajuns in Franta la sfârșitul secolului al 19-lea, cand a fost achiziționat din China de către un tânăr doctor francez. Sigiliul a rămas în aceeași familie de atunci. Fiind in acelasi timp si ofițer naval, doctorul a vizitat China de mai multe ori și a strâns o colectie impresionanta cu ajutorul prietenilor pe care el a fost capabil sa îi atragă de-a lungul anilor.

Niciun comentariu despre subiectul „Un sigiliu imperial, vândut cu 21 milioane euro”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.