luni, 12 septembrie 2016

22 plăcuțe din aur inscripționat, descoperite într-o cutie din piatră

Muncitorii unei echipe de construcții în provincia indoneziană Java Centrală au descoperit 22 plăcuțe inscripționate din aur, datând din secolul al 8-lea. Echipa efectua săpături pentru un proiect acvifer ( intr-un strat subteran care poate stoca apa, dar permeabil, încât apa să poată circula prin el ), în satul Ringinlarik, când au gasit o cutie din piatră.


Cutia ( un mic container cu dimensiunile 14 x 13,5 x 6 centimetri ) a fost intactă, cu capacul asezat deasupra ( unii dintre muncitori au considerat că este o cutie de bijuterii ), iar conținutul său era aparent netulburat.

Gutomo, un funcționar de la Agenția Centrală pentru Conservarea Patrimoniului din Java (BPCB) a confirmat că aurul descoperit este de 18 carate. Fiecare placuță are o inscripție cu litere Javaneze antice. Inscripțiile reprezinta direcțiile in care misca vantul zeilor eolieni Dewa Lokapala.

"Sunt opt ​​nume de zei de vânt. Noi am declarat locația ca sit de patrimoniu ", a spus Gutomo.

Dewas, cunoscute si cu numele de Devatas sau Dewatas, sunt zeități hinduse minore care guvernează anumite zone ale naturii și ale umanității. Devata Lokapala sunt tutorii Direcțiilor, supervizori ai celor patru puncte cardinale - Indra (est), Yama (sud), Varuna (vest) și Kubera (nord) - și ai celor patru puncte intercardinale - Agni (sud-est), Nirrti (sud-vest ), Vayu (nord-vest) și Isana (nord-est). Hinduismul javanez include un al nouălea păzitor, reprezentând punctul central, și îl numește Dewata Nawa Sanga.

Păzitorii sunt adesea găsiti pictati sau sculptati pe pereți și plafoane din temple hinduse, dar Java are o conexiune istorica mai puternica pentru aceste zeități, deoarece acestea apar pe Surya Majapahit, un simbol asociat cu marele Imperiu Majapahit, care a cuprins teritoriul Indoneziei actuale, intre anii 1293 - 1500. Surya Majapahit a fost găsit sculptate pe mai multe structuri Majapahit, suficient de multe inca arheologii să creadă că a fost o emblemă a imperiului. Este o stea cu opt colțuri, reprezentând razele Soarelui, cu principalele zeități hinduse în centrul circular și Păzitorii plasati pe perimetrul exterior. Însă aceste plăcuțe din aur precedă Imperiul Majapahit cu cel puțin cinci secole, astfel că nu sunt conexate cu acesta, dar atestă importanța regională a acestor zeități.

Plăcuțe din metal inscripționat cu incantații și rugăciuni au mai fost descoperite în containere îngropate sub fundația unor temple, împreună cu alte ofrande pentru binecuvântarea templului. Probabil si aceste 22 de plăcuțe au fost îngropate atunci când a început construcția unui templu.

Niciun comentariu despre subiectul „22 plăcuțe din aur inscripționat, descoperite într-o cutie din piatră”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.