joi, 17 aprilie 2014

La căutat de comori cu ajutorul dronelor echipate cu detecție termică

Arheologii au descoperit, cu ajutorul unor drone, un sat vechi de 1000 de ani, în New Mexico. Folosindu-se de imaginile capturate de camerele termice montate pe drone, cercetatorii pot vedea acum ceea ce se află sub peisajul plin de vegetație, oferindu-le o perspectivă unică a locurilor si a celor care au trăit acolo, în urmă cu un mileniu.

Dronele, controlate de la distanță și echipate cu tehnologie de detectie termică, au permis arheologilor să descopere, sub uscatul deșert mexican, un sat vechi de 1.000 de ani.


"În câteva zile am reusit să cercetam o suprafață pentru care ne-ar fi trebuit un deceniu de muncă", a explicat Dr. John Kantner, arheolog la Universitatea din Florida de Nord .


Kantner a spus că a studiat zeci de ani peisajul de la sud de Chaco Canyon și că bănuia că există așezări milenare în zonă, dar nu le descoperea.


"Cu ajutorul imaginilor termice, am descoperit sub suprafața solului, în cateva zile, mai multe locuinte, precum si o kiva, o structură ceremonială în care oamenii se întâlneau pentru rugăciune și pentru a lua decizii importante. Noua tehnică oferă arheologilor un mod de a pune cap la cap ceea ce a mai rămas din ce a fost înaintea noastră", a spus Kantner.


Arheologii analizeaza acum imaginile termice capturate de drone.


Ei doresc să utilizeze aceeași metodă și in alte zone geografice, cum ar fi Arabia Saudită, unde tehnica va fi extrem de eficace, fiindcă temperaturile variază de la zi la noapte foarte mult, la fel ca în New Mexico.

8 comentarii despre subiectul „La căutat de comori cu ajutorul dronelor echipate cu detecție termică”:
Anonim spunea...

Domnule cat a evoluat tehnica de cautare a siturilor arheologice, extraordinar, acest procedeu se bazeaza pe racirea solului peste noapte iar in timpul zilei constructile din piatra (aflate sub stratul de nisip) tine solul mai rece si asa termic apare zona mai racoroasa. Foarte interesanta metoda. Daca da rezultate si in Egipt atunci ne putem astepta la noi descoperiri.

Anonim spunea...

Stire bomba, da ce BOMBA.
Gata, in curand nu o sa mai avem nevoie de asa multi Arheologi si mai ales cei care fac munca de birou dar de fapt nu fac nimic. NASA a luat in vizor teritoriul tarii noastre, mai pe inteles daca Ministerul Culturi brat la brat cu Parlamentul vor vota o lege prin care siturile arheologice ce cuprind asezari romane vor fi trecute in patriminiul UNESCO atunci se va face scanare laser din satelit pe teritoriul Romaniei, metoda prin care se pot verea siturile ingropate in marea lor splendoare mai precis aceasta tehnologie trece prin frunze si masa verde scanand direct pe pamant si chear in interior pe o anume adancime.
BAY - BAY arheologi trantori, va era frica ca ramaneti fara paine din cauza Detectoristilor dar uite ca de sus din cer vine judecata pentru voi, incet, incet veti fi inlocuiti de tehnologie si tehnologia nu va mai minti ca nu sunt decat cioburi si ciobulete. Da bun mai este adevarul adevarat, adio perigheze de cate 3 luni cu distractie si apa tare, adio giumbuslucuri, e vremea schimbarii.
Si mai ales adevarul pana unde se intindea imperiul roman si nu pana unde au vrut comunisti sa fi fost.

Anonim spunea...

Nu ai inteles ca o astfel de detectie o vor face tot arheologii ?

Anonim spunea...

Da dar cei activi care ies si acum pe teren iar ca sa plateasca scanarea vor trebui bani si cum bani nu sunt vor trece la reducerea de personal si dupa umila mea parere ar trebui primi sa fie cei neproductivi dar ma tem ca vor fi date afara iar femeile de serviciu si cei care rup biletele la intrare ca asa este la noi.

Anonim spunea...

Pana la urma urmei noi nu aven nimic cu acesti Arheologi dar uni dintre ei au aratat la inceputul anului cat de mitocani pot fi si de atunci si noua ne face o deosebita placere sa ii sicanam cand prindem momentul in rest suntem prieteni la catarama ca pisica cu cainele. Acum ca traiesc bine pe banii publici nu ar fi nici o problema ca sunt si altii pe bani publici da macar sa-si tina gura de la prosti si absurditati si atunci speram ca totul va intra pe un fagas normal.
Ma bucura faptul ca acum conducerea MNIR a inteles ca tezurele valoroase trebuiesc rascumparate de la gasitori ca detectoristii sa aibe iar incredere in corectitudinea recompensei si toti care gasesc ceva important si de valoare merg la Bucuresti si predau acolo pentru ca in teritoriu Sefi Muzeelor Judetene se ratoiau la detectoristi incercand prin intimidare sa ii faca a dona bunurile gasite fara a cere ceva bani. Ori asa ceva era abuziv si dezgustator. Se pare ca incet, incet intram si noi in normal cu relatia Arheolog - Detectorist. Asa ca aceasta stire a fost inca o data un prilej de a sicana Extraterestrii I-TI de la Muzee, din partea mea sa fie sanatosi si sa iasa la pensie din biroul in care motaiesc cateodata si atunci cand o sa gasesc si eu ulcica cu arginti o sa ii deranjez unpic din somn pana imi dau dreptul dupa care pot ia motai linistiti mai departe. Va țuc pe toti cu drag. Persic

Anonim spunea...

Da mai lasatii in pace pe acesti, nu stiu cum sa le spun ca sa nu ii jignesc asa ca nu le spun nicicum, mai lasatii in pace ca uite le vine tehnica noua de detectie a siturilor si parca vad cum or sa comenteze ba ca nu e buna, ba ca nu da rezultatele scontate, ba ca e dereglata, ba ca e prea avansata, dar sigur nu or sa spuna ca nu se pricep sa o foloseasca si deci automat nu e binevenita la noi. Asa cum au facut si cu detectoarele cand au inceput sa apara Detectoristii pasionati ca Hoby ca vezi Doamne detectoarele sunt ceva prea avansat si vor face rau pe pamant, cam asa gandeau si alti savanti pe vremuri cand afirmau ca viteza de deplasare al unui automobil cu peste 40 km per ora vor duce sigur la decesul soferului si uite ca merg romanii cu peste 250 km per ora si nu patesc nimic, asta pana ii prinde radarul, dar de murit nu mor din cauza vitezei, asta pana nu le iese copacul in drum.
Oricum stimati Arheologi, tehnica avanseaza, omenirea avanseaza, iar voi trebuie sa va conformati, adica sa tineti pasul cu tehnologia. Va doresc bafta si va țuca Persica.

Anonim spunea...

Tehnica noua e buna, dar pana vine si la noi si o vor folosi Arheologi, uite ca le sare in ajutor, cine credeti? normal tot detectoristii.
In Jud. Mures doi pasionati ai detectiei au gasit intr-o zona retrasa un turn care se pare ca facea parte dintr-un castru roman, dar de-a lungul vremii taranii din zona, oameni harnici, au reusit cu lopata si galeata sa duca castrul in curtile lor facand niste turnulete mai mici pe care le-au numit case.
Asa ca tot detectoristii sunt caii din fata carutei dar uni se fac ca nu vad.
Eu atat va spun. cum astia de la gimnastica cauta campioane in toata tara si noi pasionatii de istorie cautam cat mai multi detectoristi care sa deie o mana de ajutor la aflarea adevaratei istori a acestui popor. Asa ca luativa fiecare cate un detector si hai sa dam o mana de ajutor Arheologilor si sa le gasim multele dovezi ale irtoriei. Sa auzim numai de bine si de cat mai multe descoperiri.

Anonim spunea...

Sunteti un om comod ?
Nu va place sa mergeti mult pe jos dar va doriti sa cumparati un detector si sa faceti detectie cu el ?
Nimic mai simplu, se poate face detectie stand pe scaun cu o bere in mana si cu telecomanda in alta mana si detectia merge fara probleme.
Problema este alta, oare cine va sapa ca sa scoata comoara ?
https://www.youtube.com/watch?v=1ftBt58xhJQ

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.