vineri, 27 mai 2011

Pretul aurului va creste sau Cum au cumparat China, India si Rusia adevarate "comori"

In doar trei luni, chinezii si indienii au cumparat aproape 400 de tone de aur ! O adevarata "comoara", poate una chiar fabuloasa pentru noi, oamenii obisnuiti ! Desi este o stire mai mult economica, merita sa o cititi, daca sunteti cautatori de comori din aur ( poate o sa va creasca dorinta de aventura :) ) sau daca detineti multe bijuterii din aur. Vestea buna este ca se prognozeaza ca pretul aurului va creste in continuare, chiar daca este criza !

Investitori privati, in special din China si India, au cumparat masiv metal galben. In egala masura, si-au intensificat achzitiile de aur o serie de banci centrale din Asia, Orientul Mijlociu si America Latina. In acest context, expertii afirma ca in viitorul apropiat pretul aurului va ajunge la 1.600 $/uncie.


Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, cererea mondiala de aur a progresat, in primele trei luni din 2011, cu 11%, pana la 981,3 tone. Principalii consuma­tori de metal galben raman producatorii de bijuterii si industria, care reprezinta 68% din totalul cererii globale (670,7 tone). Exprimata in numerar, cererea a crescut cu aproape 40%, pana la 43,7 mld. $. In ceea ce priveste pretul la aur, intervalul cuprins intre ianuarie si martie nu s-a ca­racterizat prin miscari majore pe aceasta piata, cresterea fiind de sub 1%, pana la 1.430 $/uncie. In schimb, in pe­ri­oada imediat urmatoare cotatiile au de­­pasit pragul psihologic de 1.500 $/uncie, pentru a atinge, la inceputul lunii mai, valoarea-record de 1.577 $/uncie. Interesul pentru lingouri, plus 52% In acelasi timp, pe piata s-a instalat o situatie unica in felul ei: pe fondul unei cereri tot mai mari din partea investito­rilor. Interesul pentru lingouri si mone­de a sporit cu 52%, pana la 366,4 tone.


Potrivit ultimelor date ale World Gold Council (WGC), in primul trimestru al acestui an cererea a pro­gresat de 2,5 ori, pana la 366,4 tone, un record istoric absolut. Protectie impotriva presiunii asupra yuanului In acest context, China a devenit cel mai mare cumparator de aur, detronand din aceasta pozitie India. In intervalul de referinta, investitorii chinezi, in special persoane fizice, au achizitionat 93,5 tone, cu 130% mai mult decat indicele similar din 2010 (41 de tone). India a realizat numai 85,6 tone. „Estul cum­para aurul de care s-au debarasat inves­titorii occidentali”, a comentat directorul WGC, Marcus Grabb. In februarie, WGC si banca ICBC au lansat pentru prima data in China actiunea „Un lingou aur cadou”. Oferta vizeaza lingouri cu o greutate de la 10 la 100 gr la cotatiile la zi ale Bursei aurului din Shanghai. Metalul galben este achizi­tionat ca mijloc de protectie a econo­miilor pe fondul pericolului inflationist si al presiunilor exercitate asupra yua­nului. In plus, investitorii occidentali cumpara destul de rar aur fizic, prefe­rand actiuni sau obligatiuni, in timp ce in Asia de Sud-Est si in Orientul Mijlociu, cu piete finan­ciare mai putin dezvoltate, se mentine respectul tradi­tional fata de metalul galben.


Oricum, au cumparat aur si unele banci. Astfel, banca centrala a Rusiei si-a sporit rezer­vele de aur cu 18,8 tone, pana la 811,1 tone, realizand, astfel, cea mai mare achizitie de acest gen din istorie. Exem­plul i-a fost urmat de banca centrala a Thailandei, cu 9,3 tone (pana la 108,9 tone) si de cea a Mexicului, cu 6,9 tone, si a Boliviei (7 tone). Incercand o concluzie, analistii au decretat: pe termen mediu, aurul nu se va ieftini. „Procedand ca atare, acesti investitori din China si India au pregatit, de fapt, fundamentul pentru un nou raliu al pretului la aur, care va trece de 1.600 $/uncie”, au estimat analistii GFMS. Sursa partiala: http://www.fin.ro/articol_61195/record-absolut-in-doar-trei-luni-chinezii--si-indienii-au-cumparat-370-de-tone-de-aur.html

Niciun comentariu despre subiectul „Pretul aurului va creste sau Cum au cumparat China, India si Rusia adevarate "comori"”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.